Esmeralda Jonkheijm

Laten we kennismaken! Mijn naam is Esmeralda Jonkheijm. Gevoelsmens, intuïtief en creatief om buiten de kaders te leven en te werken. Getrouwd, moeder van twee volwassen kinderen en een groot hart voor mensen en mijn werk in de zorgsector. Gevormd door moeilijke uitdagingen in het leven: ervaringsdeskundige als moeder van een kind met een eetstoornis.

Inmiddels ben ik opgeleid professional om anderen te helpen die soortgelijke uitdagingen op hun pad krijgen. In 2019 begon ik mijn praktijk. Vanaf dan richt ik me als professionele hulpverlener op mensen rond hun kind met een psychische aandoening.

Mijn verhaal

Onze dochter had moeilijke tienerjaren en ontwikkelde een eetstoornis. Ze belandde op 14-jarige leeftijd door anorexia nervosa in het ziekenhuis. We kregen meerdere keren te maken met een levensbedreigende situatie. We kwamen in klinische omgeving terecht, waarin ik steun voor mezelf miste om er op een goede manier voor mijn zieke kind te kunnen zijn. Wat ik nodig had, was dat er iemand van buiten het gezin vertelde wat mijn opties waren. Op wie ik kon leunen en steunen, om weer verder te kunnen. Om te praten over ethische kwesties waar we geen antwoord op konden vinden. Om uit te pluizen hoe we ons gezin zo goed mogelijk konden inrichten voor alle gezinsleden, wat de situatie ook zou brengen.

De boog stond continu gespannen. Mede door de stress-gerelateerde factoren belandde ik in een burn-out. Hierdoor werd ik mij bewust van mijn hooggevoeligheid. Wat ik leerde: naar mijzelf te luisteren en mijn eigen weg te volgen. Dichtbij mezelf te komen en dichter bij de wetten van de natuur, ‘de stroom van het leven’. Ik leerde buiten mijn kaders te denken en te leven met een dochter met anorexia nervosa, met wie we op den duur naar haar overlijden toeleefden. Niemand kon mij vertellen hoe ik daarmee om moest gaan. Door samen met mijn man en andere kind achter dezelfde beslissing te gaan staan, leidde dat tot een kering in het proces van ons zieke kind en onze zus. We lieten haar los. Op het moment dat zij dat voelde, kreeg ze door dat ze een keuze had. Zij koos voor het leven.

Wat ik doe

Ik ben de tussenliggende schakel, de verbinding tussen het gezin en de reguliere zorg. Met mijn kennis en vaardigheid vind ik op een vindingrijke manier aansluiting met het zieke kind en het gezin. Zo help ik om het beste uit de thuissituatie te halen.

Kwaliteit en opleidingen

Mijn opleidingen tot coach en psychosociaal therapeut (met een holistische insteek) volgde ik bij Wielwerk opleidingen. De opleiding psychosociale basiskennis deed ik bij Con Amore. Mijn praktijk is aangesloten bij het CAT-collectief.

De behandelingen vervangen niet de reguliere geneeskunde, maar werken ondersteunend en/of aanvullend.

CAT 2021
GAT 2021